Pagina's

woensdag 17 augustus 2011

Gezichtsverzorging - Deel 1: Reiniging



Eigenlijk wilde ik een hele spannende en pakkende titel verzinnen voor dit artikel maar dat lukte eigenlijk simpelweg niet. Het gaat nou eenmaal over gezichtsverzorging en that’s the way it is! Dus bij deze, een heel artikel over gezichtsverzorging.
Als jullie mijn About Me stukje hebben gelezen, dan weet je misschien wel dat ik op dit moment de opleiding Schoonheidsspecialiste doe waar ik – natuurlijk – veel leer over de huid. Deze kennis wil ik graag met jullie delen. Aangezien het vrij veel is lijkt het me verstandig om de informatie op te delen in meerdere delen. Vandaag deel 1: Reiniging.
Hoe duur je make-up ook is en hoe mooi je je ook kan opmaken, je huid is je basis en als die er niet goed uitziet, komt al die mooie make-up ook niet goed tot zijn recht.
Onder het reinigen van de huid vallen twee soorten: oppervlaktereiniging en dieptereiniging. De namen zeggen het eigenlijk al. Oppervlaktereiniging is het reinigen van de buitenste huidlaag, hierbij verwijder je vooral make-up en afvalstoffen op de huid. Dieptereiniging is het intensiever reinigen van de huid. Hierbij horen het verdunnen van de hoornlaag en het verwijderen van comedonen.

Oppervlaktereiniging
Voor de oppervlaktereiniging zijn verschillende reinigingsproducten. De meest bekende zijn denk ik wel de reinigingsmilk, reinigingsmousse en de reinigingsgel. Verder is er ook nog een wascrème, dit product lijkt op een reinigingsmilk maar is minder vloeibaar. En dan is er nog de hydrofiele olie. Normaal gesproken kunnen olie en water niet mengen. In een hydrofiele olie zitten emulgatoren die er voor zorgen dat de olie en water wel mengen. Een hydrofiele olie is eigenlijk geschikt voor elk huidtype, zelfs de vette huid.
Tonic / toner / lotion – Welke benaming je er ook voor hebt, het komt op hetzelfde neer. Een waterige substantie om de laatste restjes van het reinigingsproduct te verwijderen, de huid te verfrissen en de zuurgraad te herstellen.
WEETJE vaak wordt er over tonic ook gezegd dat het de poriën sluit. Poriën kunnen niet sluiten of open gaan. Als dit zo zou zijn dan zou je als je in bad gaat (of onder de douche staat of in de regen loopt) vollopen met water en eruit komen te zien als een soort volgelopen spons J
Ook make-upremover valt onder de oppervlaktereiniging. Dit kan een lotion, olie of een olie-in-water emulsie zijn die speciaal is gemaakt om de make-up op de gevoelige huid rond de ogen te verwijderen.

Dieptereiniging
Op school leer ik dat je voor een dieptereiniging altijd een voorbehandeling doet. Een voorbehandeling doe je om je huid te verwarmen en verweken. Dit zorgt ervoor dat je de dieptereiniging makkelijker kunt uitvoeren. Het ‘verwarmen en verweken’ kun je doen door middel van een kompres, een gastendoekje gedrenkt in heet water uitknijpen en (voorzichtig!) tegen de huid aandrukken. Ook van te voren stomen boven een bak heet water is een voorbehandeling.
De hoornlaag verdunnen, oftewel het verwijderen van de dode opperhuidcellen, zorgt ervoor dat de ‘oude’ huid verwijderd wordt en de nieuwe huid tevoorschijn komt. Producten de je hiervoor kunt gebruiken:
Ten eerste natuurlijk een scrub. Dit product zullen de meeste wel kennen. Een vloeibaarachtige substantie met schurende bestanddelen erin (dit kan bijvoorbeeld suiker zijn of abrikozenpitjes, etc). Deze breng je aan op het gezicht en bewerk je met bijvoorbeeld je handen of een borsteltje. Een scrub is niet geschikt voor een gevoelige huid, huid met open acne, een oudere / verslapte huid en een huid met roodheden.
Naast de scrub hebben we ook nog een lysing  en een peeling.
Een lysing bevat eiwitsplitsende enzymen. Deze zorgen ervoor dat de huidcellen als het ware losweken en zo wordt dus de hoornlaag verdund. Een lysing kan je gewoon op het gezicht aanbrengen en even laten inwerken om vervolgens weer te verwijderen. De enzymen doen hun werk. De lysing is geschikt voor alle huidtypes.
Een peeling bevat naast eiwitsplitsende enzymen ook schurende bestanddelen (dus weer de suiker of een ander soort korrel). De peeling breng je ook aan op het gezicht en deze kan je bewerken met je handen of een borsteltje, of je laat hem gewoon zelf zijn gang gaan. Een peeling is net als de scrub niet geschikt voor een gevoelige huid, huid met open acne, een oudere / verslapte huid en een huid met roodheden.

Volgende week deel 2: Maskers

Wat is jouw favoriete reiniger?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten